Content Management Systems (CMS)

Websites worden altijd m.b.v. een CMS (Content Management System) gemaakt. Hierbij 'bestaan' de HTML-pagina's niet als zodanig, maar worden ze 'on the fly' en zonder dat de bezoeker van de site het merkt, samengesteld uit onderdelen uit een grote database. De voordelen van een CMS zijn:

  • eenvoudig uitbreidbaar met allerlei modules, waardoor enorm veel extra faciliteiten (webshop, discussieplatform, nieuwsbrieven, etc.) toegevoegd kunnen worden
  • bijhouden van de site kan geschieden door iemand die weinig technische kennis heeft
  • de systemen zijn meestal zo goed als gratis
  • Bij de moderne systemen is de vrijheid van vormgeving bijna totaal.

Als de website actief is, wordt deze bijgehouden via eenvoudige formulieren die door redacteuren in het beveiligde 'backend' worden ingevuld. Teksten, plaatjes en andere bestanden (zoals PDFs) kunnen eenvoudig ingevoerd worden. Veel taken zijn geautomatiseerd. Denk daarbij aan het verwijderen van verlopen agendaberichten en dergelijke. De bezoekers van de site zien meteen in het 'frontend' de veranderingen. 

Een CMS draait op de server van een provider. De installatie is meestal eenvoudig, mits aan een aantal technische voorwaarden is voldaan. Dit kan bij de provider snel gecheckt worden.

WordPressVerreweg de meeste websites worden tegenwoordig gebouwd met het CMS WordPress. Met dit systeem kan Just uitstekend uit de voeten. De benodigde sjablonen en modules kosten bij WordPress wel vaak wat geld.

Contao CMSJust Schimmelpenninck Websites heeft veel ervaring met het CMS Contao, een systeem dat zich bewezen heeft bij kleine tot zeer grote websites en vooral in Duitsland veel gebruikt wordt. Zoals de meeste open source systemen is het gratis, behalve een klein bedrag per jaar (± € 10) voor de updates. De resulterende HTML is volledig compatibel met alle web-standaarden. In Contao zijn veel modules, die in principe ook allemaal gratis zijn. Deze kunnen bijvoorbeeld de volgende zaken in een website plaatsen: agenda, formulieren, discussieforum, e-mail nieuwsbrieven (maken en versturen), uitvoerig beheer van gebruikersgroepen (zowel frontend als backend), etcetera. Daarbij kan zo goed als alles ook nog eens functioneel en esthetisch precies aangepast worden voor het specifieke gebruik. Ondanks het feit dat Contao erg veel mogelijkheden heeft, kan per geval ook veel uitgezet worden, waardoor de interface voor de redacteur overzichtelijk blijft.

Als de website eenmaal gemaakt is, wordt hij bijgehouden door een of meerdere redacteurs. Just Schimmelpenninck geeft een korte cursus om de redacteuren vertrouwd te maken met het systeem. Daarna begint de fase van het technisch onderhoud, waarbij Just updates en eventueel gewenste wijzigingen in faciliteiten of vormgeving voor zijn rekening kan nemen.

< Terug naar Sites...